Intersystems Updates

Wat is belangrijker: oude IT opruimen of nieuwe aansluiten? 

Is het wel verstandig om IT te vernieuwen als je maar beperkte middelen hebt? Ja, zeker!

Het huidige digitale tijdperk biedt ontzettend veel kansen, maar voor veel bedrijven zijn deze nog verre van realiseerbaar. Ze komen uit het pre-internet tijdperk en hebben andere zaken aan hun hoofd, zoals winst draaien of misschien zelfs gewoon overleven. Is het wel verstandig om IT te vernieuwen als je maar beperkte middelen hebt?

Ja, zeker! Alleen wordt prioriteiten stellen nóg belangrijker. Je kunt bijvoorbeeld weinig met een IoT-strategie als je interne systemen geen informatie met elkaar uitwisselen.

Vervang beetje bij beetje

Innovatie draait niet om IT, maar om pragmatisme. Eerst bedenken wát je wil bereiken en hoe, daarna pas beginnen met bouwen. Bedrijven hebben in heel wat sectoren de uitdaging om snel nieuwe bedrijfssoftware te ontwikkelen op basis van hun huidige legacy-software. Neem het ERP-systeem: een solide alleskunner, maar vaak verouderd en daardoor een obstakel voor bedrijven die digitaal willen transformeren. Het advies is om niet alles in één keer om te gooien. Laat zoveel mogelijk intact en vervang in plaats daarvan steeds kleine gedeeltes van de omgeving. Zo bespaar je je IT-infrastructuur een enorme dreun én kun je op korte termijn toch veel verbeteringen doorvoeren. Wie wil innoveren, hoeft niet al zijn IT weg te doen. Stapsgewijs vervangen werkt in de praktijk vaak beter. En zorgen voor betere interoperabiliteit natuurlijk.

Koppel applicaties aan elkaar

Over interoperabiliteit gesproken: veel sectoren zijn hier volop mee bezig. Een goed praktijkvoorbeeld in de zorg is het Nederlandse Sint Maartenskliniek met vestigingen in Woerden en Nijmegen. CEO Mark van Houdenhoven realiseerde zich dat het gebrek aan communicatie tussen verschillende systemen niet meer van deze tijd was en innovatie tegenhield. De specialisten in het ziekenhuis werkten tot voor kort nog met applicaties die compleet geïsoleerd waren. Neem bijvoorbeeld de applicatie die bewegingen volgt van reumapatiënten en deze deelt met de specialist in het ziekenhuis. Die data was niet te vinden in het elektronisch patiëntendossier (EPD), waardoor specialisten zowel de applicatie als het EPD moesten openen om een compleet beeld te krijgen van een patiënt. Deze problemen verdwenen toen alle applicaties aan elkaar gekoppeld werden.

Mijn IT is op orde, en nu?

Als je systemen gekoppeld zijn en de nieuwe IT-situatie langzaam maar zeker je oude situatie opeet, wordt het echt leuk. Een moderne IT-infrastructuur zorgt er namelijk voor dat je kunt gaan experimenteren met al die nieuwe technologieën waar iedereen het steeds over heeft. Denk aan Maxi Cosi dat met elektronische druksensoren kan detecteren of een kind nog op de stoel zit, terwijl ouders de auto hebben verlaten. Of aan Google dat met een kunstmatig intelligent algoritme radiologen verslaat in het herkennen van longkanker in CT-scans, waardoor artsen betere beslissingen kunnen maken over de volgende behandelingen én meer tijd krijgen voor hun patiënten.

Om de titelvraag te beantwoorden: beide maatregelen zijn nodig om een moderne organisatie te worden. Ruim beetje bij beetje je oude IT-omgeving op en vervang losse onderdelen door nieuwe. Werk daarna aan een betere interoperabiliteit tussen systemen en werk zo toe naar een situatie die klaar is voor de innovaties van deze tijd, zoals IoT en Machine Learning.

Andere onderwerpen

Evenementen

Downloads

pdf
Chilmark Research 2021

Integratie-Infrastructuur

Download hier het volledige nieuwe Chilmark rapport over leveranciers- en productevaluaties, markttrends en prognoses in HealthIT.

Download
pdf
HealthShare Unified Care Record

De grenzen van de zorg doorbreken

HealthShare Unified Care Record is de basis voor een collaboratieve zorg, innovatie en procestransformatie.

Download
pdf
Future Gazing

Gezondheidszorg in 2021 en daarna

Download deze infographic and ontdek hoe E-health de pandemie zal overleven en op de lange termijn meer patiëntgerichte, hoogwaardige en kostenefficiënte gezondheidszorg mogelijk maken.

Download