Intersystems Updates

Belgische ziekenhuisnetwerken zitten op heel veel data, maar missen overzicht

Voor die ene opname van een week, creëerde het softwarepakket van het ziekenhuis 40 (!) pdf-verslagen in het federale hub-systeem.

Auteur: Andries Demont

Belgische ziekenhuizen hebben nog wat werk voor de boeg als ze patiëntengegevens vlot en voor alle medische instanties beschikbaar willen maken. Hubs of uitwisselingsnetwerken zijn vaak een puzzel die dokters en medisch personeel nog moeten leggen. De oplossing bestaat nochtans en levert in heel wat andere landen al strakke resultaten op. InterSystems HealthShare Unified Care Record bundelt alle medische dossiers, ook als ze verspreid zijn over meerdere systemen én maakt ze met de klap doorzoekbaar.

Het noodlot kan voor ieder van ons toeslaan. Een banale botsing op een voetbalveld met nare gevolgen bijvoorbeeld, resulteerden voor onze sales engineer Andries Demont in een nachtje op intensieve, een operatie en een verblijf van een week in het ziekenhuis. Hij kwam er gelukkig weer helemaal bovenop. Al werd zijn revalidatie niet meteen vereenvoudigd door de beschikbaarheid, of beter het gebrek eraan, van zijn medische gegevens. Voor die ene opname van een week, creëerde het softwarepakket van het ziekenhuis 40 (!) pdf-verslagen in het federale hub-systeem

 40 voor 1 patiënt en dat voor een opname van een week en één enkele medische ingreep. Voor patiënten met meerdere ingrepen of chronische ziektes loop dit aantal dus nog een eind op. In dit kluwen van papierwerk moet een behandelende arts op zoek gaan naar de info die hij nodig heeft om de desbetreffende patiënt verder te helpen. De zoekfunctie beperkt zich tot de titel, publicatiedatum en type van het verslag. In sommige gevallen moet de dokter dan maar door de documenten beginnen scrollen. Dat neemt soms veel meer tijd in beslag dan nodig.

Tijdrovende zoektocht

Nochtans is het principe van het hub-systeem, waar via één portaal toegang gegeven wordt tot vele bronnen, erg krachtig, maar het heeft duidelijk ook nog zijn beperkingen. Zo moet een dokter ook op ziekenhuisniveau meerdere systemen raadplegen om alle informatie over één en dezelfde patiënt terug te vinden. Het ziekenhuispatiëntendossier bevat de meeste info, maar radiologie of andere gespecialiseerde diensten slaan hun medische data elders op. Op zoek gaan naar de juiste gegevens kan zo tijdrovend worden. Als een ziekenhuis zijn oude patiëntendossiers vervangt, wordt er tijdens de overgangsperiode nog met twee dossiers naast mekaar gewerkt. In de praktijk betekent dat dus dat medisch personeel met twee clipboards per patiënt loopt te sjouwen. De moderne technologie biedt vandaag echt wel handigere alternatieven.

Als we breder naar ziekenhuisnetwerken kijken, neemt de versnippering alleen maar toe. Elk Belgisch ziekenhuis maakt intussen deel uit van zo’n netwerk en begeleidt haar patiënten naar de unit waar ze het best verzorgd kunnen worden. Alleen kunnen artsen in die gevallen zelden bij het originele patiëntendossier uit een ander ziekenhuis. Doordat ze doorgaans nog met verschillende systemen werken, is een vlotte uitwisseling van dossiers een struikelblok. Vaak komt het dan nog altijd aan op de ouderwetse ‘doorverwijsbrief, al dan niet in combinatie met wat er op de hubs kan worden teruggevonden.

Healthshare Unified Care Record: één dossier per patiënt

Nochtans is er één systeem voorhanden dat toegang kan bieden tot alle bronnen én een zoekmogelijkheid creëert binnen het dossier van één enkele patiënt. Daarvoor wist InterSystems Healthshare Unified Care Record te ontwikkelen. Die toepassing kan alle medische gegevens die over een kluwen van systemen verspreid staan in één oplossing samenbrengen. Aan de hand van gestructureerde data, ontsluit het meerdere bronnen via één portaal en/of API. Dat leidt niet alleen tot een beter overzicht, maar brengt ook bepaalde parameters in kaart en kan zo preventief bepaalde trends opsporen.

Ziekenhuizen hoeven ook niet langer hun databronnen aan te passen om hub API’s aan te spreken. Healthshare koppelt zich aan de ziekenhuissystemen met de interoperabiliteitsmodule ‘HealthConnect’. De output van het platform bieden we aan in de meest gebruikte standaarden, zoals bijvoorbeeld FHIR, CDA, HL7v2. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een eigen formaat te definiëren.

De Healthsharetoepassing wordt vandaag al wereldwijd gebruikt, ook bij meerdere databronnen en zelfs voor miljoenen patiënten zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Ze bewees haar waarde al op vlak van stabiliteit en presteert ook vlekkeloos in ‘high-availability’ en ‘high-volume’ omgevingen. In Nederland is het de centrale component in het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de data van de meeste apotheken en heel wat huisartsen deelt. Hoewel er aanvankelijk wat scepticisme leefde, zijn vandaag miljoenen Nederlandse burgers overtuigd.

De voordelen van Healthshare Unified Care Record zijn wereldwijd al gebleken en bewijzen er nog elke dag hun waarde voor de gezondheidszorg. Doorzoekbare dossiers die uit meerdere bronnen worden samengevoegd voor miljoenen patiënten vereenvoudigen het werk van het medische personeel aanzienlijk en dat zonder de minste bijwerkingen.

Meer weten over HealthShare? Op onze site kan je alle extra info terugvinden. 

Andere onderwerpen

Evenementen

Downloads

pdf
Smart Factory Starter Pack

Manufacturing

InterSystems IRIS en Smart Factory Starter Pack helpen fabrikanten met snelle tracking van hun slimme fabrieksinitiatieven.

Download
pdf
HealthShare Connections News Flash

COVID-19 Pandemic

Deze editie bevat de nieuwe release van HealthShare, enkele succesverhalen van onze klanten en veel meer.

Download
pdf
Factsheet

Naadloze interoperabiliteit

Download de factsheet voor meer informatie over het beschikbaar stellen van de data dankzij naadloze interoperabiliteit.

Download