Intersystems Updates

MedMij en PGO: de twee belangrijkste zorgtermen voor 2020

De zorgsector zet grote stappen in de uitrol van verschillende innovaties.

Twee daarvan zijn MedMij en de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Wat houden deze ontwikkelingen precies in, wat hebben ze met elkaar te maken en hoe kunnen zorgorganisaties ermee aan de slag?

Wat is MedMij?

MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgorganisaties en patiënten. De uitwisseling gebeurt via een persoonlijke gezondheidsomgeving: een PGO. In de PGO, vaak een website of app, slaan patiënten hun gezondheidsgegevens op één plek. Patiënten kunnen dus deze gegevens in hun PGO beheren en ook actief delen met zorgverleners.

Hoe werkt dat precies?

Een patiënt die een PGO met MedMij-label gebruikt, kan veilig een digitaal kopie van zijn medisch dossier ophalen bij de zorgaanbieder, mits deze ook het MedMij-label heeft. Het ophalen van gegevens gebeurt altijd op initiatief van de patiënt. De zorgverlener hoeft daar niets voor te doen.

De patiënt voegt vervolgens deze gezondheidsgegevens toe aan zijn PGO, samen met de gezondheidsgegevens die hij/zij heeft opgehaald bij andere zorgaanbieders, thuismetingen en gegevens van gezondheidsapps die de patiënt zelf beheert.

Om alle PGO’s te verbinden met allerlei verschillende zorgverleners, is er een koppelpunt ontwikkeld door ITvisors en InterSystems. Dit zogenaamde MedMij-koppelpunt (ook wel LSP+ genoemd) verbindt de PGO’s via het Landelijk Schakelpunt (LSP) met de zorgsystemen. Dit koppelpunt is gebouwd op het ‘IRIS for health’-dataplatform van InterSystems, wat zorgt voor veilige manier van data-uitwisseling.

Wat zijn de voordelen van een PGO voor zorgverleners?

Een groot voordeel van een PGO is dat zorgverleners een completer beeld krijgen van de patiënt doordat de patiënt informatie van andere zorgverleners aan de PGO kan toevoegen en delen met een bepaalde zorgverlener in kwestie. Dus, als de patiënt ervoor kiest om deze informatie te delen met een zorginstantie, resulteert dit in beter passende zorg.

Een ander groot voordeel is dat de zorgverlener en de patiënt over dezelfde informatie beschikken. Deze informatie kunnen ze bijvoorbeeld bekijken voordat het consult begint. De patiënt is hiermee beter voorbereid op het gesprek met de zorgverlener, en natuurlijk vice versa. Daardoor ontstaat minder ruis tijdens het consult en de zorgverlener kan een beter passende behandeling inzetten.

Ook niet onbelangrijk voor de zorgverlener: het aantal administratieve taken tijdens het consult neemt af. De patiënt kan namelijk van tevoren zelf al vragenlijsten invullen, wat ook bijdraagt aan een efficiënter en effectiever gesprek.

Het aanbieden van een PGO

Iedere softwareleverancier kan een PGO aanbieden, maar MedMij heeft een aantal eisen ontwikkeld waaraan een PGO moet voldoen. Alleen een PGO die aan deze strenge MedMij-voorwaarden voldoet en het toetredingsproces doorlopen heeft, mag het MedMij-label gebruiken en zich MedMij-deelnemer noemen.

PGO’s stellen patiënten in staat om zelf controle te hebben over hun eigen gezondheidsgegevens. Het MedMij-afsprakenstelsel zorgt dat de gegevensuitwisseling via PGO’s op een veilige manier gebeurt. Alle MedMij-deelnemers, zowel PGO-leveranciers als DVZA’s (Dienstverlener Zorgaanbieder) die het MedMij-label dragen, moeten voldoen aan strenge eisen rondom informatiebeveiliging en eisen op het gebied van privacy zoals de AVG. MedMij en PGO’s zijn daarmee een enorme sprong in de ontwikkeling naar goede en efficiënte zorg waarmee je jouw zorgorganisatie voorbereidt op de toekomst. InterSystems en ITvisors hebben door het LSP+ koppelpunt veel ervaring op dit gebied en kunnen jouw organisatie uitleggen hoe het MedMij-afsprakenstelsel werkt en wat er moet gebeuren in het traject om MedMij-compliant te worden.


InterSystems is niet gelieerd aan het MedMij-label of de organisatie MedMij. InterSystems richt zich op de ontwikkeling van dataplatformen die applicaties in staat stellen om veilig en volgens de standaarden, gegevens uit te wisselen. Zodoende ook binnen de gezondheidssector, waardoor InterSystems met het ‘IRIS for Health’-dataplatform en expertise over het MedMij-label een koppelpunt heeft gerealiseerd om zorgverleners en PGO’s op een veilige manier met elkaar te verbinden.

Andere onderwerpen

Evenementen

Downloads

pdf
InterSystems HealthShare

Interoperabiliteit Platform

“Het belangrijkste waarde van HealthShare voor ons is het Unified Care Record en de mogelijkheid om die informatie te integreren in de workflow van de arts. Hierdoor leveren we de juiste informatie op het juiste moment in elke EMD.” – Jim Heiman, Northwell Health, Directeur van klinische informatiesystemen, gezondheidsinformatie-uitwisseling

Download
pdf
HealthShare Connections News Flash

Covid-19-pandemie

In deze uitgave van HealthShare Connections introduceren we drie voorbeelden van onze klanten die HealthShare-technologie op innovatieve en doordachte manieren gebruiken om de zorg te verbeteren.

Download
pdf
Grand Hôpital de Charleroi

Achter de schermen van een unieke EPD

Met de hulp van InterSystems oplossingen heeft het ziekenhuis de hoeveelheid en complexiteit van alle interne ziekenhuiskoppelingen drastisch verminderd. Daarnaast zorgt het efficiënte ontwikkelingsproces, ondersteund door InterSystems voor snelle en kwalitatieve toevoeging van nieuwe functionaliteiten.

Bekijk de opname