Intersystems Updates

Amerika denkt voorop te lopen in de race om digitalisering in de maakindustrie

Rapport van InterSystems en IDC vergelijkt digitale volwassenheid in manufacturing 

Bedrijven in de maakindustrie investeren steeds meer in technologieën die van hun fabriek een ‘smart factory’ moeten maken. Vooral op het gebied van data-analyse en artificial intelligence (AI) zijn bedrijven bereid de portemonnee te trekken. Dat blijkt uit het rapport ‘AI in Manufacturing’ dat de International Data Corporation (IDC) en InterSystems presenteren. 

InterSystems en IDC vroegen 650 senior-medewerkers uit de maakindustrie in Europa en de VS hoe hun digitale transformatie ervoor staat. Welke successen boekten zij, en voor welke uitdagingen staan zij nog? Dit zijn de drie opvallendste uitkomsten. 

Amerika denkt voorop te lopen in de race om digitalisatie 

Bedrijven in de VS denken geavanceerder te zijn, ten minste op digitaal gebied, dan hun Europese concurrenten. Bedrijven beoordeelden hun digitale volwassenheid op een vijfpuntschaal. Aan de ene kant staan bedrijven zonder strategische visie voor hun digitale transformatie. Aan de andere kant staan bedrijven die digitalisatie als een centraal, strategisch element zien om processen te verbeteren en nieuwe businessmodellen te ontwerpen. In de VS ziet 57 procent van de bedrijfsleiders hun bedrijf als ‘meer geavanceerd’. Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: de meeste bedrijven in Duitsland (33%) en Zwitserland (42%) beschouwen zichzelf als gemiddeld. In Zwitserland is er zelfs niet één bedrijf dat zichzelf in de top schaalt.  

‘Volwassen’ bedrijven durven méér te investeren in slimme fabrieken 

Het onderzoek laat zien dat de prioriteiten die bedrijven stellen op het gebied van investeringen, sterk afhangen van de digitale volwassenheid van het bedrijf en de data management-strategie die ze voeren. Hoe progressiever het bedrijf, des te vaker concentreren zij zich op het implementeren van datagedreven en op AIgebaseerde technologieën. Daarnaast investeren zij überhaupt meer in smart factory-projecten, als zij de digitale transformatie strategisch belangrijk vinden voor hun bedrijf.  

Organisaties die digitaal minder volwassen zijn, investeren vaak wel in datagedreven cases, maar de implementatie van AI-technologieën ontbreekt bij hen vaak. Denk hierbij aan het continu monitoren van de productiefaciliteiten: het in real time verwerken van de data is onmogelijk voor bedrijven die daar de AI niet voor hebben.  

Toegang tot real time data essentiëel voor de smart factory 

Als er één specifieke vereiste is om smart factory-projecten te laten slagen, is het constante toegang tot alle relevante, actuele data. In de maakindustrie betekent dat real time inzichten in bruikbare data binnen de eigen organisatie – voor analyses en het gebruik van artificial intelligence. 

Hier loopt het voor veel bedrijven mis: slechts 34 procent van de productiefaciliteiten is goed via een netwerk met de organisatie verbonden. De redenen laten zich raden: 45 procent van de organisaties zegt niet de expertise in huis te hebben en 44 procent zegt niet de technische tools en platforms tot beschikking te hebben. Zonder beiden is het analyseren van de juiste informatie moeilijk. In het meest gunstige scenario kunnen organisaties die met deze problemen kampen de taken alleen vertraagd, met veel mensenwerk uitvoeren. En ze kunnen nooit alles doen. 

Hier loopt het voor veel bedrijven mis: slechts 34 procent van de productiefaciliteiten is goed via een netwerk met de organisatie verbonden. De redenen laten zich raden: 45 procent van de organisaties zegt niet de expertise in huis te hebben en 44 procent zegt niet de technische tools en platforms tot beschikking te hebben. Zonder beiden is het analyseren van de juiste informatie moeilijk. In het meest gunstige scenario kunnen organisaties die met deze problemen kampen de taken alleen vertraagd, met veel mensenwerk uitvoeren. En ze kunnen nooit alles doen. 

Andere onderwerpen

Evenementen

Downloads

pdf
Het LSP+ succesverhaal

Op het kruispunt van de zorgdata uitwisseling

Lees hier het LSP+ succesverhaal, waarbij VZVZ het MedMij-lable heeft behaald dankzij InterSystems en Itzos.

Download
pdf
HealthShare Unified Care Record

De grenzen van de zorg doorbreken

HealthShare Unified Care Record is de basis voor een collaboratieve zorg, innovatie en procestransformatie.

Download
pdf
HealthShare Connections News Flash

Gegevens omzetten in bruikbare inzichten

Deze editie bevat info over onze nieuwe HealthShare Analytics Solution, enkele succesverhalen van onze klanten en veel meer.

Download